GULDKOMPASSEN OCH AUKTORITETEN

Vilken fantastisk bok!
Sanningsmätaren (aleithiometern), parallella världar, kroppar och själar ("daimoner") - Philip Pullman har lyckats skapa ett otroligt spännande äventyr med isbjörnar och klippgastar, häxor och änglar. Han låter moderna tidsteorier möta gammal exprimentell teologi. Dessutom är det en flicka som är huvudperson - sympatiskt!

De jagar förklaringen till förekomsten av "stoft" - en sorts partiklar som dras till vuxna men inte finns hos barn. På sid 358 kan man läsa att de har hittat beviset för Arvssynden...
I alla tider har vi brottats med detta begrepp - vad handlar det om egentligen? Är det när de första människorna blir medvetna om att att de är människor och har en fri vilja? Är denna fria vilja bra? Adam och Eva åt av den förbjudna frukten från Kunskapens Träd och blev medvetna om att de var nakna...

När författaren philip Pullman har kommit så här långt i boken, låter han Lyra slå upp Bibeln och läsa 1 Mosebok kap 3. Problemet är bara att han citerar inte vad som står där, han har gjort ett tillägg - och om man inte vet det, ser det ut att höra ihop med texten:
- "Då sade ormen till kvinnan: ingalunda skolen I dö (varför använder de inte den nya översättningen undrar jag?), men Gud vet att när I äten därav, skola edra ögon öppnas och ERA DAIMONER SKOLA ANTAGA SINA RÄTTA SKAPNADER, så att I bliven såsom Gud och förstån vad gott och ont är".

Dessa "Daimoner" kan översättas med själ. I "Guldkompassen" har alla barn sin själ utanför sig i form av ett djur. Detta själsdjur kan ändra skepnad efter barnets humör, men när man blir vuxen, stelnar det och har bara en enda form.

Man brottas med vad som händer när oskuld förändrades till erfarenhet (sid 360). Man tyckte sig ha funnit bevis för arvssynden/ stoft/ Rusakovpartiklar.

Lyra samtalar med en av akademikerna vad citatet kan betyda:
"Ty du är stoft och till stoft skall du åter varda" (rätt citerat ur Bibeln).
Lord Asriel svarar:
- Kyrkoakademikerna är inte överens. En del tänker sig att det skulle kunna betyda att Gud erkänner att det är hans egen natur att vara delvis syndfull.... Texten är förvanskad (det är den inte)...

Läs vidare själva!
Namnet ASRIEL är en språkligt sätt mäktig sammansättning av två ord för Gud:
- det fornnordiska "as" och det hebreiska "el". Jag kan tänka mig att detta namn Asriel kan översättas med "Gudarnas Gud"...
Denna Lord Asriel ( = Herren Gud-Gud...)vill gå tillrätta med självaste Gud Fader Skaparen, som han kallar "Auktoriteten", och starta ett nytt Ur-Krig där han ska störtas...

Man anar mellan raderna en våldsam kritik mot katolska kyrkans maktmissbruk - och det kan jag gärna hålla med om, kyrkohistorien är ingen rolig läsning - men vad som stör mig är att författaren hädar mot Gud själv! Alla som lärt känna Guds kraft i sitt eget liv, vet att det är en underbar kärlekskraft som upprättar människor och ger ny start i livet.

Man kan ju säga: nåja, det är bara en bok... men sånt går inte jag på! Bakom allt finns en tanke, ett behov att uttrycka något... Filmen har premiär i morgon fredag 7 dec - han får passa sig så att han inte får det religiösa etablissemanget emot sig!
Dock beskriver han änglarna på ett fantastiskt sätt - det ska jag återkomma till!

Man kan göra en hisnande parallell till Anonyma Alkoholisters Tolvstegsprogram enligt Minnesota-modellen. Där används också ordet "Auktoritet" om Gud, men i ett positivt sammanhang. Att förstå att man själv inte är världens medelpunkt är det livsavgörande i tillfrisknandet från sitt beroende. Att försöka avsätta Gud som auktoritet, som Philip Pullman vill göra, är att återföra oss till den stora Egoismens bana, som är just det maktmissbruk han vill gå tillrätta med!!!

Det är ju just detta som blir så förbannat fel - när egoister ska styra, särskilt i kyrkan och i Guds namn! Men tro inte att dessa maktmän har något med den gode Guden att göra!! Av frukten skall trädet kännas!

Nej, kära vänner och bokläsare, arvssynden är inte att bli medveten eller att dra till sig erfarenheter i livet. Arvssynden är att själv vilja vara Gud... Detta övermod fick själva Ljusbäraren Lucifer att falla och dra med sig en tredjedel av himmelens alla änglar...

Oskuldsfullheten har ett gudomligt drag kring sig. Det är kanske därför som Jesus säger:
- Låt barnen komma hit till mig och hindra dem inte!
Det är så mycket närmare Gud än alla vuxna: Jesus fortsätter:
- Den som inte blir som ett barn ( i sitt sinne) kommer aldrig in i himmelriket.

Vi får väl se vilket himmelrike som segrar...

Får se när jag kan få tag i biljetter....

Biorella Sturella

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0