ASKONSDAG

En dag med aska - en grå dag? Icke! Man tager några gamla fet-tisdags-kartonger och bränner dem i en gammal stekpanna utanför dörren. Den askan som blir däri, skrapar man högtidligt ihop och tager med sig i en liten burk till jobbet. Där ber man arbetskamraterna i djungeln att ställa upp sig på rad och så smetar man till ett kors i pannan på var och en - vips så har man en Onsdag som i en liten Ask! Eh.. jag menar så är det AskOnsdag.

Härmed förklarar jag Fastan invigd! Det är den kristna ramadan. Avstå. Låta bli. Vaddå? Allt det som triggar igång begären... kamraterna mumlade något om att det får väl bli snuset då... eller godiset... eller semlorna.
Själv tänker jag avstå från bilåkandet. Nu ligger min gröna djungelhäst till fösäljning på Blocket. Skivbromsarna justerade, bensintanken bytt, ny generator, stenskotten på framrutan ersatt av ny ruta, manen är kammad - you name it! Den är i gott skick och min bankbok är tom. Också en askonsdag...

Gnägg. Sturella

HIMLASPEGEL

En tillfällig spegel
En lånad yta
Levande skorpa
- sådan är min issjö!

Speglar himlens höjd
Reflekterar sjöns mörker
Mötesplats för himmel och jord
- sådan är min issjö.

Bär mig ut över vidderna
Lockar mig till utfärd
Lämnar det trygga
- en adrenalinkickssjö!

Denna lånade yta
Döljer den djupa bottnen
Skimrar i regnbågsglitter
- solreflexer i min issjö.

Levande vatten
Minusvatten
Spegelvatten
- min issjö - en himlaspegel

KALLA KÅRAR

Med dödsförakt
Och livsglädje
Gav jag mig ut på isen


Svartblank

Spegelsvart

Metallhård

Hårdvaluta

Förståndet bedömde bärighet
Men ögonen sa - Jag faller!

Vet att det bär!
Tro att det bär!

18 centimeters tjock livsglädje
Kalla kårar längs expansionssprickorna
- isens ryggrad


Svartblank

Spegelsvart

Metallhård

Hårdvaluta

ISENS SÅNG

Jag bjuder dig ut
på min hårda skorpa
Jag råmar och kvider
då kylan spänner mig
Jag sjunger min sång
och din glädje rusar över mig
- liten människa på fruset vatten.


Jag är Isen
Vinterdrottningen över vattnet
Jag är Locket
över sommarens varma fröjder
Jag är Nyckfull
och manar dig till försiktighet
- liten människa på fruset vatten.


Lär dig tyda mina lagar
sprickorna, bubblorna, knölarna
Lär dig läsa undervattnets strömmar
nötande, frätande, tunnande ut
Lär dig känna min gång, min sång
min skönhet, min styrka
- fruset vatten bär liten människa.

BLÅ MÅNDAG

Kära Läsare!
Jag har tummen mitt i näven vad gäller dataelektronik - jag begriper inte vad jag gör för fel eller vad som händer när lösenordet försvinner... Men nu har jag hittat det och det har gått lång tid sedan jag skrev.
I bakgrunden snurrar QUEEN Greatest Hits på CD-tallriken. "Heaven for everyone"... jo, man kan längta dit ibland...

Påsken kommer rekordtidigt i år. Det är redan dags för fastlagsris med violetta fjädrar! Påskdagen är första söndagen efter fullmåne efter vårdagjämningen = 23 mars!
Jag har knappt hunnit ta med julpyntet... Vintern är så brun och fuktig att julglittret har behövts inomhus - det måste vara vackert någonstans! Motvilligt åkte adventsljusstakar och fönsterstjärnor ned i jullådan och in i förrådet.
Igår bakade jag fastlagsbullar. Riktiga semlor! Det är nu det gäller... I skrifterna kallas denna dag för Blå Måndag och imorgon är det Fet Tisdag - sedan är den verkliga fastan igång... Vi kan ju återkomma till det.

Djungelmorsan är ingen stadsmänniska. Åkte glad med maken upp till skogarna i Blekinge. En blek sol visade vägen mellan gran och tall. När Gud skapade Tiveden övade Hon först på Alljungen norr om Karlskrona - så vackert det är!
En del stigar var täckt av mjuk, grön mossa. Det gungade under fötterna. Sällan har en blå måndag varit just så grön! Stadsbruset var långt bort. Jag kunde höra skogen susa! Ville gråta av glädje.
En tunn isskorpa låg och tryckte i norrläge i väntan på minusgraderna. Det måste bli kallare! Jag vill inte se små sniglar på trappan och veta att fästingarna blir fler - Fader Frost kom hit! Bit till! Nyp till!

Jag ska ta min del av miljöansvaret: bilen är till salu. Jag har övat mig att åka buss och cykla de 6 km till jobbet. Det går! Tycker om min bil men nu är det dags för någon annan att ta över. Den är lika vackert grön som skogens mossa.

Funderar på vad vi ska göra den dag vi har exploaterat all natur... när det inte längre finns någon stans att ta vägen och hämta kraft... Gud, förlåt oss.

Blåa hälsningar,eder tillgivna Sturella

RSS 2.0