PULLMANS ÄNGLAR

"Guldkompassen" har just haft biopremiär. Jag har inte sett filmen men dock läst Philip Pullmans triologi - mycket spännande! Som de flesta stora berättelser hämtar även denne författare sin inspiration från Böckernas Bok, Berättelsernas Berättelse - den eviga kampen mellan gott och ont, mellan Gud och djävul - BIBELN.
Första boken tar sin utgångspunkt i 1 Mosebok kap 3.
Nästa bok "Den skarpa eggen" hämtar inspiration från Johannes Uppenbarelsebok kap 12 vers 7-12. Johannes får se en strid i himmelen mellan ärkeängeln Mikael och urtidsdraken, som störtades ned på jorden och drog med sig sina svarta änglar. De misslyckades att göra uppror mot Gud, "Auktoriteten".

Jag är så trött på de tama bokmärkesänglarna som är långt ifrån bibelns kraftfulla varelser. I denna andra bok återför Pullman änglarna till sin kraftfulla gestalt. Naturvetenskapliga termer kan plötsligt bli till hjälp.

Jag citerar ur "Den skarpa eggen":
sid 134:
"Änglarna kallas för Skådare. De är inte varelser av kött och blod, de är rent andlgia - eller så är deras kött av ett finare slag än vårt, lättare, klarare...
Deras uppgift är att bära med sig budskap från himlen.
vi ser dem ibland i skyn på väg till en annan värld. De har bekymmer som skiljer sig från våra. Det sägs t o m att våra raser blandats..."
Det är Joakim Lorentz som berättar för en av häxorna. Han har just klarat sig undan Vålnaderna som suger själen ur människorna (om det berättar jag mer en annan gång!).

sid 238:
I vetenskapslaboratoriet, vid datorskärmen, sitter Mary Malone:
"- är ni skuggor? - JA
- detsamma som Lyras "stoft"? - JA
- är ni mörk materia? - JA
- är ni medvetna? - UPPENBARLIGEN
- finns det fler av er? - OTALIGA MILJONER
- men vilka är ni? - ÄNGLAR..."

Sedan citeras den gamle kyrkofadern Augustinus från 300-talet:
"Änglar är vad deras uppgift kallas. Om du söker deras natur så är det anden.
De ÄR ande, de GÖR ängel" (=budskap).

Vetenskapskvinnan Mary Malone fortsätter fråga skuggorna på datorskärmen:
"- är änglar varelser av skuggmateria? Av stoft? - STRUKTURER. JA. KOMPLEXIFIKATIONER.
- Och skuggmateria är det vi kallar anden? - DET VI ÄR: ANDE. DET VI GÖR: MATERIA. MATERIA OCH ANDE ÄR ETT.
- Påverkade ni den mänskliga utvecklingen? - JA, HÄMND.
- Hämnd... fallna änglar! Efter kriget i himlen, Satan och Edens lustgård -men det är ju inte sant, eller hur? Varför? - SLÖSA INTE MER TID. DU MÅSTE SPELA ORMENS ROLL."

Sid 264:
Häxan Serafina ser änglarna skydda barnet:
"Då förstod Serafina något som häxorna inte har ord för: själva meningen med pilgrimsfärder. Änglarna kunde vänta i tusentals år och färdas över väldiga avstånd... dessa vackra varelser av förtunnat ljus...2

sid 265:
"Änglarna bredde ut sina vingar runt barnet Lyra. De stod nära varann, deras vingar blandades utan minsta motstånd och svepte genom varandra likt ljus genom ljus, tills de var en enda cirkel av strålgland runt de sovande. Sedan for Betraktarna till väders, en efter en, och steg likt vågor mot skyn, och ökade i storlek tills de var ofantliga, men de var redan långt borta och rörde sig norrut, likt stjärnfall..."
Häxorna Ruta Skadi och Serafina Pekkala samtalade:
- "Det enda de består av är ljus. Deras sinnen måste skilja sig oerhört från våra..."

Tro och vetande stödjer varann. Ljuspartiklar, strålande varelser... I dessa adventstider som närmar sig jul, är det extra intressant att sjunga och läsa om änglar utifrån dessa kraftfulla aspekter.
Änglarna skyddar, vakar, skådar och ger hälsningar... och varje gång måste de säga:
- Var inte rädd.

Nej, jag är inte rädd.

Men hur ska det gå för Lyra?
Och vad gör GUD?

Käras hälsningar från
Angelina (!) Sturella

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0