SKOLAVSLUTNINGAR I KYRKAN?

Man behöver inte vara troende för att gå in i en kyrka. Man behöver inte vara uttalat kristen för att kunna följa med sin klass på skolavslutning i kyrkan.
Här i vår närhet har en rektor i god mening velat avkristna skolavslutningarna men det blev ett ramaskri - från eleverna! De förstår inte varför en god tradition ska förstöras och ersättas av en svettig gympasal eller aula.
En muslim uttalar sig och säger att "för oss är kyrkan ett Guds hus lika mycket som en moske´". Det är inte muslimerna som har problem, det är materialisterna och ateisterna!
En tjej skriver: " jag är glad att skolan tagit med oss till kyrkan för min familj går aldrig dit."

Lunds stifts biskop säger "det är skillnad på att överföra en tradition och att indoktrinera i betydelsen trycka på att detta är det enda rätta... Den som är förtrogen med det kulturella och religiösa innehållet kan tillgodogöra sig en kritiskt förhållningssätt, medan fundamentalism är en fara. God kunskap om religiösa och existentiella frågor är en tillgång i ett demokratiskt samhälle. Om vi fostrar våra barn till religiösa analfabeter är de dåligt rustade som medborgare i dagens samhälle. Vi behöver inte beskydda muslimer från kristendomen. De kan tala för sig själva. De ser hellre en kristen miljö än att vi bannlyser religiösa frågor från den offentliga miljön."
Denna kloka biskop Antje Jackelen har uttalat sig i Blekinge Läns Tidning BLT 7 dec 2007.



Och jag tänker:
När man går in i en kyrka räcker det med att man visar respekt för de första kristna som byggde vårt land. Även en ateist kan konstatera att de första kristna kom till Sverige under 1000-talet och medförde en mänskosyn som hävdade allas rätt till liv - och räddade nyfödda oönskade barn från vargarna... De första kristna kom med nytt hantverkskunnande från Europa, de byggde kyrkor med valv som man inte sett tidigare, de byggde vägar till dessa kyrkor ("socken = söka kyrka"), byarna växte och organiserades.
Det räcker att man visar respekt för det kunnande dessa första kristna hade i själavård och läkekonst, som kom den enkla människan tillgodo.
Ja, man kan visa respekt för de tidiga klostrens kunskapsbanker där många kvinnor fick studera - och slapp bli bortgifta...
När man går in i en kyrka behöver man inte redogöra för en intellektuell förståelse av Treeningheten eller uppvisa ett känslomässigt frälsningsdatum - nej det räcker med att visa respekt för de kristna som var med och drev fram den sjukvård som idag är en av de bästa (Lasaros = lasarett).
Ja, även en materialist kan erkänna att det var kyrkan som drev fram den första Skollagen 1842 som gav alla barn rätt att lära sig läsa. Dessa människor drivna av Guds kärlek, såg till att mota bort analfabetismen ur vårt land - visserligen fick barnen lära sig läsa ur katekesen, men det är ju den bok som berättar om denna Gud - som säger att vi ska älska vår nästa såsom oss själva, och älska Gud av hela vårt hjärta, hela svår själ och av hela vårt förstånd.

Allt detta ryms under kyrkans valv - och utanför i våra skolsalar och operationssalar! Varför förneka och kasta ut det?

Nej, låt oss värna om dessa goda traditioner - för inte vill väl någon att det till slut bara är nassarna som ska hävda "våra kristna traditioner"??!!

Nu tändas tusen juleljus i skolhus utan rus,
på jordens mörka rund, jag tvekar inte en sekund
och tusen, tusen stråla ock, att ta på mig min prästrock
på himlens djupblå grund, vi behöver denna stilla stund!

Prästella Sturella

Kommentarer
Postat av: Inge

Hej och tack förnyårshälsningen.
Fick meddelandet om blogg.Kunde börja läsa.
hunnit fram till tankarna om skolavslutning.
Njutbart att läsa dina insiktsfulla ord och
den nyttiga påminnelsen om vad det betydde att kristendomen kom till vårt gamla land. vad menas annars med "tårt-ätar-tjänst"

2007-12-28 @ 15:33:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0